Essäer, fakta och sånt där svårkategoriserat

Flickan och skammen

Titel: Flickan och skammen – En bok om samhällets syn på slampor

Författare: Katarina Wennstam

Förlag: Albert Bonniers Förlag (2016)

Det var många år sedan jag läste Flickan och skulden – en bok om samhällets syn på våldtäkt. Jag läste den som kurslitteratur och vi såg även teateruppsättningen av den på stadsteatern. Det är en bok som blev väldigt omdebatterad när den kom och som även bidrog till att det inom rättsväsendet i dag inte lika ofta förekommer ex. frågor om hur den våldtagna kvinnan var klädd etcetera.

I Flickan och skammen – En bok om samhällets syn på slampor skriver Wennstam om ”slut-shaming”, (som svenska språket saknar en bra översättning för) om ryktesspridning och smutskastning. Om det snäva utrymme en tjej har att förhålla sig till gentemot den enorma arena som är öppen för killen vad gäller den egna kroppen och sexualiteten. Det här snäva utrymmet som dessutom har en osynlig gräns och som andra avgör om du har passerat. Att smutskasta en kvinna för att ta ned henne på jorden, att göra henne maktlös genom att angripa hennes sexualitet.

Boken är personlig och lättläst samtidigt som den är mycket tänkvärd.

Jag skulle önska att Flickan och skammen – En bok om samhällets syn på slampor blir obligatorisk läsning i gymnasiet och att högstadielärare funderar på om den kanske kan läsas redan i nian?

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s