Pristagare, Roman

De polyglotta älskarna

Titel: De polyglotta älskarna

Författare: Lina Wolff

Förlag: Albert Bonniers Förlag (2016)

Vinnaren av årets Augustpris i den skönlitterära klassen. Grattis!

Hade den här boken inte blivit nominerad till årets Augustpris så hade jag troligtvis inte läst den, om inte någon skulle tipsat mig vill säga. Jag hade högst tveksamt lånat den om jag inte hört något om den innan för jag tycker inte att baksidestexten låter så jätteintressant för min del och framsidan är visserligen snygg men vad sjutton betyder polyglotta?

Men med det sagt…

Jag älskar inledningen. Ja, faktiskt riktigt älskar. Den väcker verkligen mitt intresse och fångar min nyfikenhet och gör att jag ser fram mot att läsa och få reda på vem denna människa är. Och ja, hon är helskum och han är helskum.

För den som inte läst boken och är sugen eller har tänkt göra det så vill jag inte avslöja för mycket av handlingen men man kan säga att boken har som tre historier i en och jag har inte riktigt kommit överens med mig själv om vad jag tycker om det och boken. Samtidigt som jag gillar hur Lina Wolff väver ihop sin historia på det här sättet tycker jag också att det är lite synd för alla tre historier hade kanske kunnat bli intressanta böcker i sig.

Boken var lätt att läsa och formen uppskattade jag också, då det var ganska ”luftig” text. Det gjorde att 292 sidor gick undan… (så vem vet, kanske har jag missat något väsentligt!)

Och förresten, juryns motivering till nomineringen (och priset):

”Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm man.” Ellinors kontaktannons leder henne till en överflödig litteraturkritiker med våldstendenser. Det är upprinnelsen till en flerskiktad, uppkäftig och intrikat saga för vuxna. Wolff gestaltar könens överordning och underordning, sexuella maktspel, svek och kärlekslängtan. Men allra mest handlar det om det mångspråkiga, det polyglotta som en förutsättning för den mänskliga existensen.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s