Okategoriserade

5 böcker jag är extraglad att jag läst 2016

Jag har läst många bra ungdomsböcker, fantasy och dystopier i år. Läsning som är mycket roande för stunden och riktiga bladvändare. Att välja ut bara någon av alla dessa låter sig inte göras så jag tänkte i stället plocka ut några böcker som det var mer av en slump att jag läst men en bra sådan slump. Ingen fantasy och inga dystopier, ja inga romaner heller för den delen trots att jag läst många bra romaner i år också. Böckerna kommer i den ordning jag läste dem.

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg – om flickor i Afghanistan som av olika skäl kläs ut till pojkar av deras familjer och hur det påverkar dem. Enkel sammanfattning. En mycket intressant bok som vi läste i bokcirkeln.

Heja! Heja! av Martina Haag – En bok om löpning. Jag blev så sugen på att börja jogga så att jag faktiskt kom igång också. Sedan gick det som det gick – en muskelbristning i vaden och där tog löpningen slut för den här gången. Men några rundor blev det i somras i alla fall! och ska försöka komma ihåg känslan när våren kommer…

Monster i garderoben av Johan Hilton – Om Anthony Perkins (Norman Bates i Psycho) och det amerikanska samhällets syn på homosexuella. Jag blir imponerad när en författare (Johan Hilton) kan skriva så bra så att en person (AP) och ett ämne blir så intressant att läsa av en person (jag) som inte är insatt i frågan (USAs homosexuella historia) eller särskilt intresserad av personen (AP) i fråga. I början av läsningen alltså. En mycket bra bok!

Jag var precis som du av Negra Efendic – Vinnare av Stora journalistpriset 2016 i kategorin Årets Berättare. Juryns motivering: ”För att hon i sin reportagebok återvänder till sin egen flykt och med osentimental blick skildrar krigets spår hos ett barn samtidigt som hon ger liv åt människorna bakom nyhetstelegrammen.” Mycket aktuellt ämne och helt klart en bok värd att läsa!

Flickan och skammen – En bok om samhällets syn på slampor av Katarina Wennstam – Ja, av titeln framgår ämnet klart. En bok som borde vara obligatorisk läsning i skolor och varför inte också ingå i vissa högre utbildningars kurslitteratur?

 

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s