Pristagare, Ungdomsbok

Året börjar bra

Titel: Tio över ett

Författare: Ann-Helén Laestadius

Förlag: Rabén & Sjögren (2016)

Årets svenska barn- och ungdomsbok. Augustpriset 2016. Med juryns ord:

I Kiruna ställer Maja klockan på tio över ett varje natt, lagom till de nattliga gruvsprängningarna. Hon måste kunna rädda familjen om det värsta skulle hända och allting rasar. Ann-Helén Laestadius ungdomsroman är en berättelse om att gå runt med en konstant rädsla för att tillvaron ska rämna. Det handlar om sorgen inför en bygd i förändring, om samhällsengagemang och kommunalpolitik, men också om nära vänskap och kärlek. Med driv i språket flätar Laestadius samman plats, politik och psykologi.

När man bara läser juryns motivering blir väl jag inte så övermåttan intresserad egentligen. Jag menar, hur kul ärligt talat, låter det med samhällsengagemang och kommunalpolitik? Och jag har inget förhållande till varken Kiruna eller gruvor.

Men vilken bok!

Den är så fin! Hon har verkligen lyckats bra med det här, Ann-Helén! Vänskapen mellan Maja och Julia är så fint skildrad. Och hur kärleken mellan Maja och Albin byggs upp. Och att det inte är det lättaste med vare sig vänskapsrelationer eller kärlek alla gånger. Panikångesten Maja får går verkligen att känna genom boksidorna och ja, det går att känna med alla! Hur familjen mår och tänker, ja, oj, oj vilken bok!

Sedan blir jag mer nyfiken på Kiruna också.

Standard

2 reaktioner på ”Året börjar bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s