Böcker jag inte läser ut

Jag skulle inte säga att den suger

men Kemisten är helt klart inte för mig

Titel: Kemisten

Författare: Stephenie Meyer

Översättare: Manne Svensson

Förlag: Albert Bonniers Förlag (2016)

Jag läste Twilight-serien för några år sedan och den tyckte jag om. När jag såg att Stephenie Meyer kommit med en ny bok blev jag nyfiken och reserverade den på biblioteket.

Det ska erkännas att redan när jag hämtade ut boken så var jag inte översvallande lycklig. Det var ju en riktig tegelsten på nästan 600 sidor och det hade jag inte noterat. Min inställning till tjocka böcker är ganska njugg. För det mesta tycker jag att tjocka böcker oftast skulle må bra av att redigeras mycket kraftigt, fram med såg och yxa i stället för potatisskalaren, tack.

Men, jag har ju läst mycket positivt om Kemisten på flera bokbloggar och var ändå nyfiken så jag började läsa den för några dagar sedan. Och jag blir inte ett dugg engagerad i huvudpersonen och hennes problem. Kvinnan som använder sig av flera identiteter för att inte bli hittad och mördad av sin förra arbetsgivare intresserar mig helt enkelt inte trots en uppsjö av snillrika vapen och smarta säkerhetssystem. Gäsp. Hon blir sedan kontaktad via e-post av sin fiende som nu säger att tjohej, vi ska inte döda dig för nu behöver vi dig till ett jobb. Och hon velar och funderar, ska hon tro på det hela eller inte. Ja ojoj. I alla fall får hon veta att en kille som heter Daniel utgör ett hot mot hela USAs befolkning. Typ. Och hon beslutar sig för att kolla upp det hela lite och kidnappar denne Daniel och börjar tortera honom. För det är visst hennes specialitet. Och längre kom jag inte i boken. Jag slutade helt enkelt läsa boken efter sex kapitel och dryga 100 sidor. Så jag har inte spoilat så mycket handling för den hugade läsaren. (Och dessa 100 sidor jag läste kunde ha kortats ned till femtio.)

Jag tyckte inte att det var spännande och jag brydde mig inte ett dyft om huvudpersonen. Jag utgår från att hon klarar sig och det blir säkert någon urbota dum kärlekshistoria mellan henne och Daniel. Det kanske jag läst på någon blogg att det blir också? (Ja, inte att den skulle vara dum då.) Jag har inte så höga krav på språket i den här typen av litteratur så det får jag väl säga är okej, i alla fall inget jag stör mig på.

Det jag kan komma på som positivt är väl att huvudpersonen inte är ett mesigt litet offer eller en machoman. Jag funderar på om Meyer valde att skriva om en kvinna i den här rollen för att hennes karaktär Bella i Twilight-serien har kritiserats för att vara ”blek och menlös”.

Nej, den här boken var verkligen inte något för mig men jag skulle faktiskt se den på bio om den skulle bli filmatiserad så på så sätt är det väl inte en totalsågning. Det kan säkert bli en mycket spännande film men att jag tar upp den här boken igen för ett nytt försök finns inte på kartan.

Men många gillar den, kanske också du! Och vem vet, hade jag brytt mig om att läsa lite till så kanske jag fastnat helt och fått en helt annan uppfattning!

Standard

6 reaktioner på ”Jag skulle inte säga att den suger

  1. Underbart inlägg! Tycker du lyckas väl med att visa på varför du inte tycker om boken. Jag gillade ju den, inte supermycket men tyckte den var ok. Det är alltid spännande att det finns så många olika smaker. Varje läsare tycker sitt och det är intressant tycker jag. Och ja, du har rätt i att det dyker upp en kärlekshistoria som även jag tyckte var lite väl mycket. Och boken hade definitivt tjänat på att kortas en sådär 100-150 sidor.

    Gilla

  2. Du missade ju hundarna med bara någon sida. Fast med tanke på hur du kände är jag inte säker på att det hade gjort så mycket för din läsning. Jag gillade den verkligen. Ingen känsla som kommer sitta kvar nästa vecka, men en bra läsupplevelse. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s