Boktolva, Roman

Flickorna

Titel: Flickorna

Författare: Emma Cline

Översättare: Erik MacQueen

Förlag: Natur & Kultur (2016)

Flickorna är Emma Clines debut. Hon har inspirerats av historien om Charles Manson och dennes ”familj” som i slutet av 60-talet mördade bl.a. skådespelerskan Sharon Tate.

Sommaren 1969 är Evie Boyd 14 år. Det är en sommar då hon överges av sin barndomskompis och hennes mamma börjar dejta igen efter skilsmässan från Evies pappa. Det är också sommaren då hon förälskar sig i den äldre flickan Suzanne och börjar hänga med henne och de andra flickorna på ranchen hos den karismatiske Russell. Russell som alla flickor dyrkar och vill ha uppmärksamhet och bekräftelse av.

Det är den vuxne Evie som berättar om sommaren 1969 så handlingen utspelar sig både förr och nu och det går också att dra paralleller och likheter mellan ”tiderna”. Det är ett fungerande berättargrepp men jag funderar ändå på om jag inte hellre bara befunnit mig i den kaliforniska sommaren? Hade önskat mig lite mer, en fördjupning i 14-årige Evies liv efter ”den stora händelsen” i stället för den mer sammanfattande rapporteringen jag tyckte att jag fick.

Flickorna är en bok som det råder väldigt delade meningar om. En del tycker att den är så dålig/tråkig/ointressant (sätt in valfritt ord!) och läser inte ut boken (det är bra! lägg ner böcker som inte tilltalar dig!) och andra tycker att den är fantastisk.

Så vad tycker jag? Jag tycker om boken trots att jag velat ha mer. Det jag direkt fastnade för var stämningen. Den lite loja tristessen och sommarvärmen. Det är en ganska lugn och behaglig stämning men den ändrar sedan karaktär och blir obehaglig men fortfarande ganska loj och det är fortfarande varmt. Det händer egentligen inte så mycket i boken. Sommaren flyter liksom bara på och Evie blir mer och mer en av flickorna kring Russell även om det är Suzannes bekräftelse hon söker själv, snarare än Russells.

Jag fick en så tydlig bild av både miljö och karaktärer och tänkte att det skulle kunna bli en bra film. Sedan när jag läste att den också ska filmatiseras tänkte jag både jaa! och nej!! Jag ser den gärna på bio men jag kommer säkert tycka att mycket inte är som jag tänkt och tycker att det ska vara.

Skulle jag rekommendera boken? Ja, läs den om du är sugen. Det är ju alltid lite roligt när en bok blir både hissad och dissad! För mig blev det mer hiss än diss för även om den inte var ”fantastisk” tycker jag ändå att det är en bra bok.

 

 

Standard

4 reaktioner på ”Flickorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s