Helgfrågan

Helgfrågan v.12

Mia har den här veckan fått helgfrågan från Midnattsord och så här lyder den:

Titeln som har en sådan avgörande faktor för att man blir nyfiken på en bok? Alltså hur viktig är titeln på boken? 

Jag tycker att bokens titel är väldigt viktig. Den tillsammans med omslaget är avgörande för om jag ska plocka upp boken och läsa vad som står på baksidan. Jag kan till och med köpa och låna böcker enbart baserat på hur boken ser ut, baksidestexten bryr jag mig inte alltid om att läsa. Är det en bok jag redan känner till och blivit intresserad av så spelar inte titeln någon större roll.

Jag föredrar korta titlar framför längre. Långa titlar kan visserligen vara fina och intresseväckande men samtidigt är långa titlar som gjorda för att jag ska glömma bort dem. Ett exempel på en titel jag har i bokhyllan som jag måste läsa mer än en gång för att komma ihåg är Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet av Dave Eggers. Det är en hyllvärmare men jag köpte den nog en gång i tiden för att jag tyckte att titeln var lockande.

Standard

24 reaktioner på ”Helgfrågan v.12

  • Nej, jag tror att jag dels är lat och dels inte vill veta för mycket om innehållet. Jag är likadan när det gäller filmer eller tv-avsnitt, vill inte veta för mycket i förväg.

   Gilla

 1. Vad kul att läsa, du verkar välja böcker efter motsatta principer än de flesta andra som utgår från baksidestexten 🙂 Fungerar det, brukar du lyckas med att välja böcker som du tycker om när du sedan läser dem?

  Gilla

 2. Jag har nog alltför ofta stött på böcker där varken omslag eller titel har med innehållet att göra så jag går på baksidetexten 🙂 Men jag gillar korta, kärnfulla titlar. Avskyr långrandighet och det är nog det som speglas även där 🙂

  Gilla

 3. Jag väljer ofta böcker på omslag och titel ( och baksidestext) Sedan har har ju hänt att man suttit som ett frågetecken när en bok är slut. Vad speglar egentligen titeln och omslaget? För de har inget med bokens innehåll att göra….

  Gilla

 4. Titeln och omslag kan väcka min nyfiken och jag har nog valt en del böcker efter båda. Oftast är det handlingen som avgör om jag läser men det har nog hänt att jag gått efter titeln och omslaget lite mer, särskilt när jag var yngre.

  Gilla

  • Titel och omslag har nog alltid varit viktigt för mig men jag tror baksidestexter var viktigare när jag var yngre. Jag öppnar hellre boken och läser första meningarna än baksidestexten.

   Gilla

 5. Titlar kan precis som omslaget utgöra ett lockmedel för mig med, en lång, konstig eller annorlunda titel kan verkligen göra mig nyfiken. Framförallt då med nya författare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s