Essäer, fakta och sånt där svårkategoriserat

Med andra ord

Titel: Med andra ord (In altre parole)

Författare: Jhumpa Lahiri

Översättare: Helena Monti

Förlag: Brombergs (2015)

På biblioteket drogs jag till den här boken. Jag gillar det rosa omslaget och boken har det perfekta formatet. Apropå titlar, som veckans helgfråga handlar om, så blir jag nyfiken på böcker som har titlar som innehåller något som knyter an till språk och böcker, så titeln gjorde mig också nyfiken. Jhumpa Lahiri har dessutom skrivit bl.a. novellsamlingen Den indiske tolken som jag tyckte mycket om.

Men det här är något annat.

Med ojämna mellanrum får jag för mig att jag ska lära mig något språk. I höstas var det japanska som lockade. Tidigare har det varit franska och jag har också haft planer på att väcka både skoltyskan och spanskan till liv. Det har aldrig blivit mycket mer än en hemlånad språkkurs från biblioteket, som jag börjar lite på men som jag väldigt snabbt glömmer bort. Därför är jag så imponerad över vad Jhumpa Lahiri har gjort. Hon gav inte upp när hon ville lära sig ett nytt språk och nu har hon till och med skrivit en bok på det språket. Italienska.

Jhumpa Lahiri förälskade sig i det italienska språket som ung och har ägnat många år till att lära sig det. I den här boken funderar hon i sina essäer på språkets betydelse och vad hennes besatthet att vilja lära sig ett nytt språk bottnar i och vad det betyder för henne, både som person men också som författare. Uppvuxen i USA med indiska föräldrar har hon redan två språk, bengali som hon talar med sina föräldrar och givetvis engelska. Hon är hemma i båda språken men samtidigt betraktas hon som en främling utifrån, från bägge håll.

Jag tycker att det här var en mycket intressant bok som väcker många tankar. Det är en bok jag rekommenderar till alla som är intresserade av språk och identitet.

Och jag undrar för mig själv, italienska, det kanske vore något?…

 

 

 

Standard

10 reaktioner på ”Med andra ord

  1. Spännande 🙂 Jag har inga planer på att lära mig ett till språk, däremot tänker jag försöka värma upp franskan litet inför sommarens rundresa i Frankrike, kanske på Babbel som har språkkurser online.

    Gilla

  2. Jag har inte läst något annat av Lahiri, men tyckte mycket om denna! Själv har jag ständiga planer på att lära mig fler språk och återuppliva de jag redan läst, men det blir aldrig av…

    Gilla

  3. Låter som en imponerande författare. Blir alltid imponerad av människor som ger sig sjutton på något och inte ger upp innan de lyckats. Jag är tyvärr för lat för att lära mig något nytt språk nu men hade önskat att jag orkat

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s