hbtqi, Roman

Sodomsäpplet

Titel: Sodomsäpplet

Författare: Bengt Martin

Förlag: Norstedts (2016)

Boken publicerades första gången 1968.

Sodomsäpplet är första boken i en trilogi om Joakim Mander. Joakim är 16 år och kommer på att han är bög. Han skriker det i gymnastiksalen så att det ekar – när han är ensam där förstås. Ingen får veta, inte mamma (pappan är död), inte någon. Han tänker på hur han rör sig och hur han pratar, inte låta eller se ut som en flicka. Joakim får ett sommarjobb (eller extrajobb) och på jobbet träffar han den tio år äldre Nick som han blir tillsammans med. De måste smyga med sitt förhållande men Nick lämnar honom när det hela blir för riskfyllt och komplicerat.

Sodomsäpplet är vald till årets Stockholm läser-bok. För att en bok ska bli vald till Stockholm läser ska det vara en bok som har några år på nacken och som på något vis knyter an till Stockholm. Sodomsäpplet utspelar sig i Stockholm några år efter andra världskrigets slut, 1948-1949 och mycket Stockholm är det i boken. Jag kände inte till boken eller författaren Bengt Martin (1933-2010) sedan tidigare och det verkar jag inte vara ensam om. Bengt Martin var en av de första som i svensk tv gick ut med att han var homosexuell (1969).

För alla i Stockholmstrakten som har chansen att gå på något föredrag eller bokcirkel eller dylikt om Sodomsäpplet – gör det! Eller läs boken i en egen bokcirkel för det finns massor att diskutera. Själv var jag på ett föredrag om arvet efter Sodomsäpplet som Sebastian Lönnlöv (Tekoppens tankar) höll i går och det var mycket intressant.

Men vad tyckte jag om boken då? Jo, om det inte framgått så tycker jag att det är en mycket läsvärd bok men som vinner mycket på att diskuteras. Sodomsäpplet är inte någon munter läsning utan tvärtom och det slutar verkligen mörkt så om du vill läsa en lycklig feelgood är det här inte boken för dig. Däremot är den intressant som tidsdokument på flera sätt och jag tänker läsa fortsättningen. Jag vill ju veta hur det går för Joakim Mander!

  • Sodomsäpplet
  • Nejlikmusslan
  • Finnas till
Standard

2 reaktioner på ”Sodomsäpplet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s