Bokbloggsjerka

Bokbloggsjerka 31 mars – 3 april

Efter en dag med mycket läsning och en härlig promenad i vårvädret tänkte jag att jag skulle besvara frågan i veckans jerka. Den här gången undrar Annika följande:

Hur viktigt är det med research tycker du? Kan det bli för mycket ibland, stör det dig när författaren inte verkar ha någon aning om vad denne skriver, etc.

Jag tänker som så att det författaren har gjort research om, ska inte bli övertydligt. Det ska liksom inte synas bara vara självklart. Jag kan förstå att författare ibland inte kan avhålla sig från att briljera med vad hen har fått veta om ett visst ämne men det ska inte tynga ned texten på något sätt och bli redogörande utan ska ingå naturligt i berättelsen.

När en författare å andra sidan inte alls har gjort någon research och har noll koll på t.ex. tidsepoken hen skildrar, kan jag bli väldigt irriterad och det krävs att historien i övrigt är briljant för att jag ens ska fortsätta läsa. Det kan faktiskt räcka med att jag stör mig på ett ordval och då blir på min vakt och dyker det upp fler ”misstag” kan det vara kört. Tyvärr har jag inte någon bok i färskt minne att ge som exempel.

Standard

10 reaktioner på ”Bokbloggsjerka 31 mars – 3 april

  1. Vissa ordval brukar jag reagera på när jag läser historiska böcker. Jag vet ju inte säkert vilka ord som användes då, men ibland undrar jag 🙂

    Gilla

  2. Historiska romaner kan bli väldigt lustiga då författaren inte lagt krut på god research. Och visst är det så, ett funnet fel och man är fortsättningsvis väldigt observant på fler. 😉

    Gilla

Lämna en kommentar