Hett i hyllan, Roman

Hett i hyllan #19

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ja, det är alltså torsdag nu igen och dags för Monikas Hett i hyllan. Den här veckan har jag valt Lewis resa av Per Olov Enquist. Jag har bara läst två böcker av Enquist tidigare, Livläkarens besök och Ett annat liv men det är en författare jag länge tänkt att jag vill läsa mer av och den här boken har jag haft i hyllan i flera år.

Lewis resa är en roman om en svensk imperiebyggare och hans livsverk.

Två stora folkrörelser präglade det svenska 1900-talet: arbetarrörelsen och den kristna väckelsen. PO Enquist skildrade den förra i Musikanternas uttåg (1978), i Lewis resa är det väckelserörelsen som står i centrum, och särskilt dess ledare Lewi Pethrus, skaparen av den svenska pingströrelsen.

PO Enquist – själv ett Guds barnbarnfrån Västerbotten – skildrar Lewis väg från arbetarpojke med drömmar om att bli proletärförfattare till maktmedveten andlig ledare. Romanens dramatiska kulmen är Lewis förhållande till skalden och förkunnaren Sven Lidman, länge hans främste bundsförvant, sedan hans bittraste fiende.

Lewis resa är 1900-talet sett genom den kameralins som kallas väckelsen. (Från baksidan.)

Har du läst den här boken eller andra böcker av PO Enquist? Har du någon favorit?

Standard

4 reaktioner på ”Hett i hyllan #19

Lämna en kommentar