hbtqi, Roman

Finnas till

Titel: Finnas till

Författare: Bengt Martin

Förlag: Norstedts (2017)

Finnas till gavs ut första gången 1970.

Finnas till är sista delen i trilogin om Joakim Mander. Första boken, Sodomsäpplet, är vald till årets Stockholm-läser-bok och det var tack vare det som jag upptäckte Bengt Martin och den här trilogin och det är jag glad att jag gjorde.

Finnas till utspelar sig i början av 1950-talet. Joakim är homosexuell och tillsammans med en några år (10-12 år) äldre man, själv är han runt 17 år i den här boken (tror jag, han var 16 i första boken). Det här är inte en lätt tid för homosexuella i Sverige, homosexualitet ses som en sjukdom och att Joakim inte heller är myndig gör det hela en smula komplicerat. Hans mamma har gift om sig och flyttat ut på landet och Joakim bor nu i en villa i Djursholm hos moster Molle. I Finnas till talar han äntligen om för henne att han är homosexuell. Han ser det som en lättnad men hur hon reagerar tänker jag inte avslöja.

Trilogin om Joakim Mander har varit intressant läsning av flera skäl. Utöver den homosexuella problematiken, belyser trilogin bland annat även klassamhället och man får sig en hel del Stockholm till livs. Böckerna kan med fördel diskuteras i bokcirkel.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s