Börja läsa/lätt att läsa

Lite minnen, Ulf Stark & Åskan

Det var så tråkigt att höra om Ulf Starks bortgång men det var trevligt att tänka tillbaka på alla minnen jag har av hans böcker, filmer och tv-serier.

Dårfinkar och dönickar, både boken och tv-serien tyckte jag mycket om. Och eftersom jag var i samma ålder som huvudpersonerna när serien visades på tv, tyckte jag förstås att Isak var så snygg…

Filmen Kan du vissla Johanna som min mammas faster Barbro och jag satt och grät till om jularna. Barbro finns inte längre men hon är en person som jag ofta tänker på och trots att vi inte träffades så många gånger om året när hon levde skulle jag säga att hon har betytt väldigt mycket för mig.

Ulf Stark har skrivit så många böcker under sin tid som författare, både fina bilderböcker för yngre barn och kapitelböcker för barn och ungdomar och en av hans sista böcker fick jag som sommarpresent. Åskan är en kapitelbok för barn i åldern 6-9 år. Även om den här boken skulle passa bra som högläsningsbok vill jag att Viggo ska prova att läsa boken själv. Vi får se när det blir av. Jag har en liten förhoppning att han ska läsa minst tre böcker i sommar, med lite mer text än hans första favoritserie Riddarskolan.

Åskan, är en jätte som egentligen heter Oskarsson. Ulf och Bernt brukar smyga på honom ibland när de vill bli skrämda för han är den läskigaste som finns. Han är så stor och har bullrig röst. Men han verkar rätt ensam.

Ulfs mamma spelar piano och på helgen cyklar hon till sin koja Ensamheten för att få vara för sig själv en stund. Efter en storm har kojan gått sönder och mammans pianospelande blir mer och mer dystert. Hur ska Ulf få henne glad igen?

Åskan är inte enbart en barnbok, jag tycker att det är en fin bok för alla åldrar om vänskap och ensamhet. I lite olika former. Bilderna är väldigt charmiga också!

Titel: Åskan
Författare: Ulf Stark
Illustratör: Marcus-Gunnar Pettersson
Förlag: Brombergs (2017)
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s