Hett i hyllan, Roman

Hett i hyllan #27

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Bokföring enligt Monika har kommit på Hett i hyllan och den här torsdagen hakar jag på med en hyllvärmare. Boken för veckan är Kazuo Ishiguros Den otröstade. Jag är osäker på hur länge den egentligen har stått i hyllan men några år är det i alla fall.

Såhär står det på baksidestexten:

Ryder, en internationellt känd klassisk pianist, checkar in på ett hotell i en stad någonstans i Centraleuropa. Han vet att han ska uppträda på konserthuset om några dagar, men medan Gustav, hotellets bärare, eskorterar honom till hans rum, förefaller det Ryder som om det är mycket mer med detta besök än han först anat. Han blir vittne till sorg, grymhet och död, men hastar vidare utan att någonsin stanna upp, som i en dröm utan slut. Sitt tidsschema har han förlagt, eller kanske aldrig fått; andra människors krav eller hans egen nyckfullhet distraherar honom och leder ständigt bort från målet. 

Den otröstade är en sorglig, märklig komedi som formar sig till en mäktig parabel om det moderna samhällets absurditet och förvirring.

Jag ser Ishiguro som en av mina favoritförfattare så det är ganska konstigt att jag inte har läst den här boken. Att den kommer att bli läst någon gång ser jag däremot som självklart även om jag inte direkt lockas av den här baksidestexten.

Standard

8 reaktioner på ”Hett i hyllan #27

  1. Kazuo Ishiguro har jag inte läst något alls av, men jag såg filmen Never let me go för några år sedan och när jag fick veta att den byggde på en bok så blev jag väldigt sugen på att läsa något av författaren. Vilket jag ju inte har gjort. Än 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar