Mord och sånt där spännande

Första mötet med King

Mitt första möte med Stephen King gick över förväntan.

De allra flesta stiftar bekantskap med herr King under tonårstiden. Eller jag tror att det är så i alla fall. Det gjorde aldrig jag. Mamma hade Pestens tid i hyllan och den var dels alldeles för tjock och dels verkade den för läskig så jag tänkte att det där är nog inte för mig. Jag lånade hellre mormors Maria Lang, läste Eddings, Marion Zimmer Bradley och inte att förglömma böcker med passion (Gregory?) och blygsam romantik (Victoria Holt).

Så som sagt, läste King gjorde jag inte men jag har förstås sett en hel del oförglömliga filmatiseringar. Som exempel vet jag inte hur många gånger jag har sett Stand by me, helt klart en film som måste räknas som en av mina favoriter.

Jag har länge tänkt att jag ska läsa något av King och nu i sommar blev det äntligen av. Jag valde att läsa hans deckartrilogi med Bill Hodges. Två av böckerna hann jag beta av i Nellys läs-a-lot utmaning och den sista läste jag ut till morgonkaffet.

 • Mr Mercedes
 • Den som finner
 • Sista vakten

I första boken är det en knäppgök, Brady, som kör en bil rätt in i en folkmassa och kommer undan med det. Ett år senare kontaktar han Bill Hodges, han var en av poliserna som utredde brottet men är numera pensionär och tillbringar dagarna framför tv-n med en pistol bredvid sig. Bradys mål är att få Hodges att begå självmord men kontakten leder till att Hodges rycker upp sig och försöker hitta Brady. Det går nog att gissa hur det går.

I andra boken är det en annan knäppgök som är i farten. 1978 rånmördar Morris Bellamy sin favoritförfattare John Rothstein för att han är förbannad på vad han gjort med Morris favoritkaraktär och dessutom haft mage att sluta publicera böcker. Han kommer över pengar och Rothsteins anteckningsböcker som är många. Han gömmer bytet i en koffert, går och super skallen av sig för att han är förbannad, blackar ut och får ett långt fängelsestraff för en våldtäkt han begår under blackouten. Flera år senare hittar en pojke kofferten och Morris kommer så småningom ut ur fängelset…

I Sista vakten får vi träffa Brady igen. Han är numera på sjukhus och kan knappt röra sig eller prata men han verkar ändå på något vis få människor att begå självmord. Hur nu det är möjligt?

Det här är tre välskrivna och spännande böcker som definitivt ger mersmak. Jag tycker att alla tre böcker är bra men jag föredrar nog de två första. I dem är det mer humor och roliga formuleringar än i den sista som är mörkare och även om jag tycker att sista boken är bra så kan jag inte riktigt köpa den storyn fullt ut. Men så spännande!

Standard

8 reaktioner på ”Första mötet med King

 1. Linda skriver:

  Gillar King – just sedan tonåren. Du får inte missa ”Det” och ”Pestens tid”. De är inget annat än mästerverk. ”Det” ska tydligen bli film igen nu. Den vet jag inte om jag vågar se, men..

  Gilla

 2. Roligt att du har börjat läsa King, finns så mycket att upptäcka känner jag som slukade böcker av honom som ung och sen blev det ett långt uppehåll tills jag återvände till King för några år sen 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s