Hett i hyllan, Roman

Hett i hyllan #28

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Så skriver Bokföring enligt Monika och nu var det länge sedan jag var med och visade upp en hyllvärmare. Det har varit sommar på landet och där har jag ingen bokhylla att plocka hyllvärmare ur. Skulle i och för sig kunna låna svärmors hylla för många böcker har ju stått där sedan jag var där första gången – och det är många jag inte har läst.

Men nu är jag hemma igen och den här gången har jag plockat ut nobelpristagaren Imre Kertész bok Kaddish för ett ofött barn. Jag kan ta hans bok Fiasko på samma gång för bägge böckerna har stått olästa i hyllan lika länge, köpta samtidigt på en bokrea, förmodligen ett eller två år efter att Kertész tilldelades Nobelpriset. Mannen utan öde läste jag och tyckte om men sen har tiden gått…

Kaddish är namnet på den bön judarna ber för sina döda. I Imre Kertész bok är det en ungersk jude i medelåldern som i ett enda långt, intensivt NEJ ber, ropar, skämtar, gråter, pratar, viskar fram sin kaddish över det barn han vägrar att sätta till världen. En kvinna sa att hon älskade honom, att hon ville föda hans barn. Men mannen har varit barn i Auschwitz. Därför blir hans eget barn ofött. (Från baksidestexten.)

Det är konstigt att jag inte har läst den här boken. Det är en tunn bok, precis av ett så härligt format som jag gillar men det har inte blivit av helt enkelt.

Standard

6 reaktioner på ”Hett i hyllan #28

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s