Bokcirkel, Roman

Kärlekens fyra årstider

Titel: Kärlekens fyra årstider (Les quatre saisons de l’été)

Författare: Grégoire Delacourt

Översättare: Sofia Strängberg

Förlag: Sekwa (2016)

Kärlekens fyra årstider har jag läst i bokcirkeln som jag är med i och vi diskuterade boken i tisdags.

Det passade så bra att läsa en bok som utspelar sig i Frankrike efter att ha läst Annettes reseblogg hellofromabroad och sett alla fina bilder och efter att det i förra veckan var franskt tema med Johannasdeckarhörna.

Kärlekens fyra årstider består av fyra berättelser som alla knyts samman och alla handlar förstås om kärlek i olika former och stadier. Därför är bokens titel välvald. Den femtonårige killen som är så kär, så kär i sin två år yngre tjejkompis och som väntar på att hon ska se honom som mer än en vän. Den ständigt svikna kvinnan som träffar sin ungdomskärlek som hon aldrig har kunnat glömma. Kvinnan som varit gift i flera år men där äktenskapet blivit slentrian, hon vill ha passion, vilket hon upplyser sin man om innan hon åker och blir uppraggad av en främling. Eller…

Men den berättelse som jag fastnade mest för var berättelsen om det äldre paret. Fint och vemodigt och det är nog den jag kommer att minnas bäst. Ja, den och omslaget och möjligtvis att blomsterspråket och blommor också är ett återkommande tema boken igenom.

Bokcirkeln var långt ifrån en unison hyllningskör. Vi enades om att vi tyckte om hur boken är uppbyggd och hur alla personer knyts samman men sedan var det inte så positiva röster. Jag var väl den som var mest positiv (av oss som var där), jag tyckte om boken men skulle jag prata betyg skulle det inte vara en fullpoängare utan ett sånt där trevligt medelbetyg. En fin och lite vemodig historia som var trevlig läsning för stunden men kanske inte en bok jag kommer att tänka tillbaka på så ofta. Men det kan man ju aldrig veta, och som sagt, det äldre paret kommer nog finnas kvar i minnet en lång tid framöver.

Standard

2 reaktioner på ”Kärlekens fyra årstider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s