En smakebit på söndag, Roman

En smakebit på söndag

Att den här veckan har gått fort är bara att konstatera. I morgon börjar Viggo i trean och vardagen sätter igång på riktigt. Men i dag är det söndag och dags för en smakbit. Det är den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten som håller i det hela och den enda regeln är inga spoilers.

Min smakbit kommer ur boken Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead. Den handlar om slaven Cora som rymmer från ett bomullsplantage tillsammans med två andra slavar och om slavjägaren som jagar efter dem. Jag läste ut den i går och det är en riktigt bra bok.

Ett besked om att en slav hade rymt försatte dem i ett upprymt, energiskt tillstånd. De gjorde räder på plantagerna och förhörde mängder av skälvande svartingar. Fria män visste vad som väntade och gömde sina värdesaker och jämrade sig när de vita männen slog sönder möbler och glas. Bad för att de skulle nöja sig med att förstöra saker. Vid sidan av spänningen i att förnedra en man inför hans familj eller klå upp en oerfaren yngling som sneglade på en på fel sätt fanns det vissa naturaförmåner. Mutters gamla plantage hade de finaste färgade skökorna – mr Mutter hade god smak – och jaktens upphetsning gjorde en ung slavjägare full av lust. Vissa påstod att brännerierna som de gamla männen på Stones plantage hade i skogen producerade den bästa majswhiskeyn i hela countyt. En räd lät Chandler fylla på sina buteljer. (sida 81)

Standard

26 reaktioner på ”En smakebit på söndag

    • Ja, det är fruktansvärt hur slavarna behandlades och det är hemskt att tänka på at det förekommer slavhandel/människohandel idag också även om det inte är på samma sätt eller omfattning idag.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s