Roman

Till T – Suzanne Brøgger

Titel: Till T (Til T)

Författare: Suzanne Brøgger

Översättare: Urban Andersson

Förlag: Norstedts (2014)

Jag har länge tänkt läsa något av Suzanne Brøgger men det har inte blivit av. Men när jag var på biblioteket senast så hittade jag Till T. Det är en bok i det lilla formatet (190 sidor) och det gillar ju jag.

Året är 1958. Sommar. Familjen ska göra en skogsutflykt och morföräldrarna vill komma över på te. Det är kaos. De har ju inget te – och inte tekoppar så att det räcker heller för den delen. Mamma Kängu, (ja, familjen har namn efter karaktärerna från Nalle Puh) orkar inte riktigt med och den snart tonåriga Tiger flyttar ner i källaren och sover på en gammal madrass, när hon inte vill dela rum med den året yngre systern Nasse.

Det finns sånt jag både gillar och inte gillar med den här boken. Den är ytterst förvirrande och rörig men just det kan jag också tilltalas av då det är så passande till innehållet. Det är välskrivet men blir vad jag brukar kalla – en del ordbajseri när Tiger svävar ut, men även det kan jag tycka om då det just också är så välskrivet.

Tiger ser ett ruttet sprucket granatäpple fullt av snusk som rinner ut: en röd markatta på rygg med särade svällande lår, en fallisk gåshals med guldtofflor, en skrikande sabelkatt i en korg, ett mandolinspelande bältdjur i grön sammet och en gentleman i röd rock med hög, svart hatt. En lärd gris med lornjett som stavar sig fram genom koranen på arabiska, en läckande kruk-röv på ett okänt djur med en bevingad igelkottsneger tvärs över sig, ett utgånget träd med levande, skalad svans som rymmer döden, den grågröna, med lindebarn i famnen, en modfälld häst med guldäpple på huvudet. Men om detta är bättre eller värre än ett melankoliskt äggbarn med en skål välling på huvudet, vet Tiger inte. Och hon glömmer att hon kom för att få lite te. (Sida 106)

Jag störde mig på att innan karaktärerna fick namn från Nalle Puh hette Kängu Lady Gaga och jag störde mig på namnbytet över lag även om det kom tidigt i boken. Det var för många namn på bokens karaktärer och för många personer jag inte känner till som var aktuella 1958 som bidrog till att bokens början kändes mer rörig en läslockande. Då var jag tveksam till om jag skulle fortsätta läsa men eftersom boken ändå var så kort så fortsatte jag och det ångrar jag inte.

Boken var helt okej och jag tror att det här kan vara en bok som växer efter hand men trots det dröjer det nog ett tag innan jag läser något mer av Brøgger.

 

Standard

2 reaktioner på ”Till T – Suzanne Brøgger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s