Roman

Älskade syster

Titel: Älskade syster (My Sister, My Love)

Författare: Joyce Carol Oates

Översättare: Ulla Danielsson

Förlag: Albert Bonniers Förlag (2010)

1996 mördades JonBenét Ramsey, 6 år. Hon var en skönhetsdrottning (vilket låter helknasigt att säga om ett barn) och hon hittades bunden och död i familjens hus. Mordet är fortfarande inte uppklarat.

I Älskade syster har Oates det verkliga fallet som utgångspunkt och gör sin egen tolkning men hon är noga med att påpeka att det är en fiktiv berättelse. I boken är det Bliss Rampike, ett litet underbarn på skridskor som hittas död i familjens hus. Bokens berättare är den 19-årige Skyler som var nio år då Bliss mördades och han återger här sin historia. Från när han var barn till vad som händer i nuet. Det är massor av fotnoter när han svävar i väg och boken känns ganska pratig och bitvis upprepande och slutet bjöd inte på någon större överraskning.

Nej, det här är inte en av Oates bättre böcker och jag hade stunder då jag funderade på om jag skulle läsa vidare eller inte. Jag valde att traggla vidare och tog mig igenom alla 650 sidorna och nu såhär efteråt är det med blandade känslor. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om boken. Den är inte dålig för jag läste trots allt vidare och då borde den i alla fall vara ok eftersom jag ( åtminstone i vanliga fall) inte har några problem med att lägga ifrån mig böcker som inte lockar. Men…

Nej, jag skulle inte rekommendera den här boken.

 

 

Standard

2 reaktioner på ”Älskade syster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s