Okategoriserade

1998 – 2018 (2019 då?)

Jag har precis gått igenom min läsning under 20 år. Inte det lättaste eftersom det är från anteckningsböcker och inte inlagt i något smart excel-ark eller liknande. De första åren var fördelningen mellan romaner och deckare ganska jämn men sedan försvann deckarläsningen nästan helt för att först på senare år få ett litet uppsving igen. Med åldern har jag också återupptäckt barn- och ungdomsböckerna och även fantasy- och dystopigenren. Barn och ungdomsböcker läste jag inte alls för 20 år sedan, undantaget alla Harry Potter som jag förstås läste och älskade och även läst om.

Fördelningen mellan böcker av män/kvinnor har varit ganska jämn under åren men på senare år har det blivit övervägande kvinnor. Böcker på engelska läste jag som bäst för några år sedan (runt 10?) (men det har aldrig varit en stor del av min läsning) men de senaste två åren har inte någon bok varit på engelska. Nästan varje år har jag läst åtminstone någon bok som kan räknas till klassiker eller någon form av pristagare (Nobel/August) men skulle säga att det har blivit färre av åtminstone förstnämnda under senare år.

1998 och några år framåt läste jag ut alla böcker som jag påbörjade men det har jag släppt sedan flera år tillbaka, minns inte när.

Jag läste betydligt fler tegelstenar (500+ sidor) tidigare år än nu. Böcker som kan räknas till nonfiction har varit en ganska liten del av läsningen under alla år men med toppar och dalar.

Jag har först på senare år antecknat om böckerna lånades på bibliotek eller var mina egna och det har verkligen varit övervägande del biblioteksböcker men 2018 blev det fler ur egna hyllan men med en liten marginal.

Förhoppningar och gissningar inför 2019 

Jag har inget mål om att läsa si eller så många böcker. Det kan bli ett år då jag läser mycket men det kan lika gärna bli ett år med mindre läsning. Skulle jag gissa, och det gör jag ju(!) landar jag nog runt 40-70 böcker. Jag hoppas att det jag läser blir bra böcker och det kommer det nog att vara – riktigt dåliga böcker brukar jag inte ta mig tiden att läsa ut.

Jag har en förhoppning om att böcker ur egna hyllan ska bli en betydligt större del av läsningen under året. Jag har valt ut tolv hyllvärmare men hoppas förstås på att beta av betydligt fler. Jag kommer förstås även i fortsättningen att låna böcker på biblioteket eftersom jag med all sannolikhet kommer bli sugen på framförallt ”nya” godingar när jag kikar runt på allas bloggar.

Jag hoppas att jag när året är slut har läst några klassiker och lite mer av böcker som inte är skönlitteratur. Gärna intressanta faktaböcker om något spännande ämne eller riktigt bra biografier – böcker som när jag väl läser dem alltid får mig att reflektera och önska att jag skulle läsa oftare.

Just ja! Vore fint om det blev lite mer läsning på engelska också men eftersom jag inte har så många böcker i hyllan på engelska så får jag väl se hur det blir med den saken.

 

 

 

 

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s