Pristagare, Roman

Liv till varje pris

Titel: Liv till varje pris

Författare: Kristina Sandberg

Förlag: Norstedts (2014)

Jag var på landet över julen och när min läsning tog slut kikade jag i svärmors bokhylla och hittade Liv till varje pris som är sista boken i trilogin om Maj. Jag lånade och läste del ett och två, 2014 -2015, och sedan hade jag den här boken hemma väldigt länge men lämnade tillbaka den innan jag hunnit läsa den. Jag behövde en paus från Maj men hade väl inte tänkt att det skulle bli ett så långt avbrott.

Ofta när det har gått en tid sedan jag läst en tidigare bok i en serie kan det vara svårt att komma in i den nya boken men med Liv till varje pris var det aldrig ett problem. Redan från första sidan var jag tillbaka i Majs liv och vardag och jag älskade det. Jag förstår inte varför det är så bra men det är det. Jag menar, det händer inte sådär superdupermycket i boken. Livet går sin gång och det är mycket mat, bak, städ och fix och bekymmer över barnen och mannen och oron för hur den och den saken ska uppfattas av omgivningen. Boken utspelar sig under 1950-1960-talet och vi får komma Maj och hennes verklighet så nära som det bara går, precis som i de tidigare böckerna.

Jag har tänkt mycket på min mormor och farmor när jag har läst trilogin om Maj. Min farmor var född på 1910-talet precis som Maj och hennes man (min farfar) var liksom Majs, också äldre än henne. Som tur var tror jag inte att varken mormor eller farmor var lika pedantisk som Maj men säkert delade de många andra erfarenheter.

Liv till varje pris tilldelades Augustpriset 2014 för årets skönlitterära bok.

Standard

2 reaktioner på ”Liv till varje pris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s