Helgfrågan

Helgfrågan v. 2

Varje vecka håller Mias bokhörna i helgfrågan och jag tänkte börja min helg med att besvara den. Givetvis sitter jag i min läsfåtölj och har en kaffe också för att riktigt slappna av och njuta helg. Middagen uppäten och om en stund väntar fredagsmyset med familjen, förmodligen framför teven. Men nu var det frågan/frågorna…
 • Valet av genre, tycker du den ändrar sig med åren och i så fall varför? 
Ja, jag gjorde en liten analys av min läsning under 20 år och tycker att min läsning har ändrats en del under åren. Min läsning var ganska jämnt fördelad mellan romaner och deckare förut men under senare år har jag läst betydligt färre deckare.
   Barn- och ungdomsböcker läste jag aldrig (undantaget när HP kom) men det gör jag nu. Fantasy läste jag lite då och då men det har jag läst mycket mer av under senare år.
   Tänker lite att för 20 år sedan fanns knappt kategorin ”unga vuxna” inom bokbranschen och då var det ett ännu större steg att gå från ”vuxenböcker” tillbaka till barn- och ungdomsböcker när man väl ”tagit steget upp”.
   Att det med åren blivit färre deckare är väl dels att jag tröttnade lite på genren men också det faktum att fantasy och ungdomsböcker tagit större plats. Det är böcker som är lättlästa och bladvändare precis som deckare så de fyller samma funktion i min läsning, ja precis som feelgood, chick lit och romance.
 • Bonusfråga: Har ni plockat bort julen än?
Eftersom vi inte var hemma så mycket under jullovet utan var på landet och i fjällen så har vi inte hunnit så långt än. Jag har börjat plocka undan men det mesta är kvar. Det blir en del plockande i helgen och en massa tråktvätt och tråkstäd för att göra hemmet åtminstone lite respektabelt.
Standard

20 reaktioner på ”Helgfrågan v. 2

 1. Det känns ganska naturligt att det sker en förändring över tid när det gäller genrer, böcker. Skräck läste jag t.ex. i min uppväxt men nu blir det väldigt sällan. Men det finns också genrer som jag nästan alltid läst som deckare. Ferrantes böcker och de om hemmafrun Maj misstänker jag att jag inte hade varit sugen på att läsa för cirkus 10-20 år sen, om de funnits då….

  Gilla

  • Jo, så är det nog. Funderar på om jag själv skulle läst om Maj för 20 år sedan och vet faktiskt inte. Jag kanske skulle läst första boken bara för att se vad det var för en bok (och på den tiden läste jag ut påbörjade böcker) men jag skulle nog inte ha uppskattat den lika mycket.

   Gillad av 1 person

 2. När jag växte upp fanns det, typ, barnböcker och vuxenböcker. Det fanns ett fåtal som kunde platsa där emellan, men det var definitivt inte samma utbud då. Därför läser jag ungdomsböcker nu 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s