Roman

Den stora utställningen

Titel: Den stora utställningen

Författare: Marie Hermanson

Förlag: Albert Bonniers Förlag (2018)

Den stora utställningen läste jag för att bokcirkeln jag är med i har valt den som cirkelbok. Jag kanske skulle ha läst den någon gång ändå men det var inte en bok jag kände ett starkt ”åh, den här boken måste jag läsa”. Nu när boken är läst ångrar jag inte timmarna jag läste den. Boken är riktigt bra!

Den stora utställningen är den stora Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 och boken följer några människor i korta kapitel som varvas och förstås knyts samman.

Den gamle mannen Otto på ålderdomshemmet minns tillbaka till tiden då han var en föräldralös 13-åring som fick uppleva utställningen tillsammans med åsnan Bella som han skötte om.

Ellen har fått ett volontärjobb som journalist för utställningens egen tidning och flyttar tillfälligt in hos sin faster som är starkt antisemitisk då hon skyller judarna för att ha orsakat hennes (väldigt korpulente) mans förtidiga död.

Nils Gunnarsson är en ung detektivkonstapel (härligt ord!) som vi först träffar på när han hjälper Ellen ifrån en situation som håller på att urarta mellan strejkande, strejkbrytare och polis.

Albert Einstein måste komma till Göteborg för att hålla sitt Nobel-tal. Utan tal inga pengar.

Boken flyter på och är både lättläst och snabbläst då varje kapitel är så kort att det inbjuder till ”bara ett kapitel till”. Marie Hermanson har fångat tidsandan och stämningen på ett bra sätt och det är lätt att skapa sig bilder utifrån boken. Nu när jag tänker efter så skulle det kunna bli en bra film!

Det jag ändå tycker är det bästa med Den stora utställningen är att den får mig att tänka vidare. Jag gillar böcker som väcker mitt intresse att vilja veta mer och det gör den här boken. Jag kan inte påstå att jag tidigare varit särskilt nyfiken på Albert Einstein men Den stora utställningen har fått mig att vilja läsa något mer om honom. Har någon en bra biografi att rekommendera om denne man?

Standard

4 reaktioner på ”Den stora utställningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s