Okategoriserade

Kort eller lång startsträcka

Jag har funderat på vad det är som får mig att välja att läsa vissa böcker ur min bokhylla och hur det kan komma sig att andra böcker kan bli stående jättelänge innan jag läser eller för den delen, rensar ut boken ur hyllan, oläst. De flesta böckerna har ju hamnat i min bokhylla med intentionen att jag vill och ska läsa boken.

Bok som snabbt blir läst

 • tillhör en ”lätt” genre
 • är tunn eller normallång
 • är aktuell i något sammanhang (ex. nominerad till pris)
 • har bra typsnitt
 • gärna korta kapitel

Bok som kan få vänta länge

 • är en tegelsten
 • är om jag har höga förväntningar
 • är en bok som kräver mer av mig som läsare
 • tillhör en serie där alla delar inte kommit ut än
 • liten text
 • om jag köpt/fått många böcker samtidigt så ”konkurrensen” mellan nyinflyttade böcker är stor

 

Exempel då på detta. Böcker som inte stått länge i hyllan innan jag valt att läsa: Mörkret av Ragnar Jónasson och Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins. Den första köpte jag i tisdags och läste ut i natt. Så fort en ny bok av Simona Ahrnstedt kommit ut, är ett annat bra exempel på en bok jag snabbt väljer att läsa.

Böcker som jag önskade mig i födelsedagspresent och fick i september men som jag inte läst än: Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg, Lugnet av Tomas Bannerhed och Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell. Ett exempel på favoritförfattare som jag kan invänta rätt lästillfälle kan vara John Ajvide Lindqvist. Boken köps på studs men sedan kan det dröja innan jag läser.

Standard

7 reaktioner på ”Kort eller lång startsträcka

 1. Ja, ofta vill jag också bara sträckläsa, då är det de kortare och på sitt sätt enklare böckerna som vinner. Men jag har en kategori till, det är de böckerna jag kan ta fram och bara läsa ur för att jag gillar t.ex. språket. Kul förresten att du hittade till Ragnar Jónasson och Island.

  Gilla

  • Ja, böcker som inte kräver någon större koncentration är lättare att ta sig an. Jag kan plocka ut böcker för språkets skull också men för min del blir det nog lyrik då. Lyrik är det ju inte ofta man (eller jag) läser från pärm till pärm utan mer någon enstaka, lite då och då. Island kan inte bli fel!

   Gilla

 2. Intressant att fundera över var som kan göra att man läser respektive inte, förutom att det är en bok som lockar så mycket att en läser oavsett. Jag har flera böcker i min hylla som jag förmodligen inte kommer att läsa, kanske rensas de bort någon gång eller så få de stå kvar.

  Gilla

 3. Linda skriver:

  Känner igen det där precis. Ungdomsböcker finner jag alltid tacksamma som den snabbare läsningen – kort startsträcka alltså.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s