Mord och sånt där spännande

Mörkret

Titel: Mörkret (Dimma)

Författare: Ragnar Jónasson

Översättare: Arvid Nordh

Förlag: Modernista (2018)

Mörkret är en av böckerna som är nominerade till Årets Bok 2019. Jag tror inte att det är vinnarboken, men vem vet, jag kan ha fel.

Hulda arbetar som kriminalinspektör men hon tvingas till en tidigare pension när det är dags för föryngring hos polisen. Hon har två veckor kvar innan pension och får möjlighet att rota i ett gammalt fall då alla hennes nya fall har delats ut till kollegorna. Hon väljer ett fall där en asylsökande kvinna hittats död och där utredningen bedömde det hela som ett självmord. Hulda däremot misstänker mord.

De två veckorna som Hulda har till förfogande krymper till tre dagar och det gör boken väldigt koncentrerad. Samtidigt som vi får följa Huldas arbete får vi även andra textavsnitt med tillbakablickar, som leder handlingen framåt och bygger en bakgrund, bland annat till Huldas person. Jag vet inte riktigt vad jag tänker om dessa senare avsnitt.

Boken har ett väldigt oväntat slut och det gillar jag även om jag också känner mig lite ambivalent. Jag tyckte att det var en spännande bok, en bok jag läste under en kväll, så vill man ha en lättläst bladvändare så är Mörkret ett bra tips. Samtidigt tycker jag att den var lite för enkel, lite för tunn. Nej, för att utse den till Årets Bok vill jag allt ha lite mer.

Standard

10 reaktioner på ”Mörkret

  1. Den här har jag läst, vill minnas att det gick lite trögt och att jag höll på med den lite väl länge och det påverkade nog behållningen. Slutet kommer jag inte ihåg så mycket av. Årets bok tycker jag inte den är. Men ändå helt ok, är lite svag för det isländska…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s