In English please, Ungdomsbok

On The Come Up

Titel: On The Come Up

Författare: Angie Thomas

Förlag: Balzer + Bray (2019)

När jag såg On the Come Up på nyhetshyllan på biblioteket var jag förstås snabb att låna den. Jag tyckte mycket om Angie Thomas förra bok The Hate U Give så det var väl ändå ganska givet att jag skulle läsa den här också nu när tillfälle gavs.

Bri är 16 år och hennes stora dröm är att bli rappare. Hennes pappa som blev mördad när Bri var yngre (jag minns inte hur gammal) var också en känd musiker. Bris mamma har precis förlorat jobbet och att få ett nytt jobb är inte det lättaste heller när man är en tidigare drogmissbrukare. Bri säljer godis på skolan och när vakterna på skolan vill titta i hennes väska och hon protesterar blir hon nedbrottad på golvet. Vakterna som inte kollar så noga på vita studenter men synar svarta extra noga. Bri tar sin frustration med sig i The Ring när det är dags för rapp-battle.

On the Come Up är en bok om ordens betydelse, om att inte tappa bort sig själv, om att följa sina drömmar och om vänskap och det som är viktigt i livet. Jag gillar boken och jag gillar Bri. Det är lätt att förstå henne och hennes frustration samtidigt som jag har full förståelse för de i hennes omgivning som tycker att hon är för impulsiv och agerar först innan hon hinner tänka.

Vill du läsa boken på svenska så får du vänta till september då den kommer ut på Natur & Kultur. Jag kan tänka mig att översättaren har fått svettats och klura lite över språket – kan inte vara det lättaste att översätta rapp-texter.

Standard

2 reaktioner på ”On The Come Up

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s