En smakebit på söndag, Slukaråldern

En smakebit på söndag – Den förtrollade mässingsknoppen

Söndag, söndag, söndag. Jag vaknade tidigt i morse. Det är smått irriterande att jag inte kan sova länge om mornarna när jag är ledig och kan. Fastän kvällarna blir sena under lediga dagar vaknar jag ändå tidigt, vilket förstås medför att efter halva dagen är jag slut och behöver ta mig en siesta. Samtidigt är det lite skönt att vara uppe tidigt och den här morgonen såg jag dokumentären Raggarjävlar när jag åt frukost.

Nu börjar resten av familjen vakna och lagom till kaffeslurk nummer två tänkte jag passa på att bjuda på en smakbit. Den här veckan är det Mari med bloggen Flukten fra virkeligheten som håller i trådarna och enda regeln är inga spoilers.

Jag håller fortfarande på med förra veckans smakbitsbok Vid avgrunden av Gitta Sereny men jag läser andra böcker parallellt. I dag tänkte jag läsa, eller i alla fall påbörja en barnbok som jag tyckte om när jag var barn. Den förtrollade mässingsknoppen av Mary Norton. Det är en gammal bok, kom på engelska 1965 och min bok är från 1979. På baksidestexten står bland annat:

Ingen hade kunnat ana att den prydliga fröken Price i grannhuset brukade rida på ett kvastskaft på nätterna eller att hon hade ett helt rum fullt med fladdermusvingar, förgiftad draklever och annat man behöver för att trolla.

Och så en smakbit ur boken:

Du känner säkert någon som ser ut som fröken Price. Hon bar alltid grå dräkt, och kring den långa magra halsen hade hon en storblommig sidenscarf. Näsan var lång och spetsig, och hon hade mycket rena, skära händer. Hon cyklade alltid omkring på en hög cykel med en korg på styret, och hon hälsade på sjuka och gav spellektioner. Hon bodde i ett prydligt litet hus på andra sidan vägen som gick utmed faster Beatrices trädgård, och barnen hälsade alltid mycket artigt på henne, fast de inte kände henne. I hela byn fanns det ingen som såg så förnäm ut som fröken Price. (s. 9-10)

 

Standard

30 reaktioner på ”En smakebit på söndag – Den förtrollade mässingsknoppen

 1. Den här boken låter bekant men har inte läst. Tror det kan ha med vanor att göra, går en upp en viss tid oftare så vaknar en den tiden och tidigare. Det gör jag också men när jag är helgledig så ligger jag och drar mig och slumrar iaf någon timme extra 😉

  Gilla

 2. Jeg våknet også veldig tidlig i dag. Som regel liker jeg å sove litt lengre på søndagene, men det var litt deilig å stå opp tidlig og.
  Det hørtes ut som en fin barnebok 🙂
  Ha en riktig fin pinsesøndag!

  Gilla

  • Det är kul med böcker som man minns från barndomen. Jag kom inte ihåg så mycket innan läsningen mer än att jag gillade boken som barn men nu när jag läser kommer jag ihåg att just ja, det här har jag läst förut.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s