Månadsrapport

Läst i juni

 • Betvingade av Simona Ahrnstedt (Damm förlag)
 • Den krympande hustrun av Andrew Kaufman (Printz Publishing)
 • No tears for queers av Johan Hilton (Atlas)
 • On the Come Up av Angie Thomas (Balzer + Bray)
 • Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck (Louise Bäckelin Förlag)
 • Eldmärkt av Sabaa Tahir (B Wahlströms)
 • Den förtrollade mässingsknoppen av Mary Norton (Bonniers Junior Förlag)
 • Förvandlingen & Den sanningssökande hunden av Franz Kafka (Albert Bonniers Förlag med Expressen)
 • Vandring av Hermann Hesse (Alba)
 • Vid avgrunden av Gitta Sereny (Ordfront pocket)
 • Nattbäraren av Sabaa Tahir (B Wahlströms)
 • Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong (Sekwa)
 • Lycksalighet av Katherine Mansfield (Novellix)
 • Falla fritt av Heléne Holmström (Lovereads)
 • Trollkarlen från Oz av Frank Baum (B Wahlströms)
 • Jag ger dig solen av Jandy Nelson (Gilla Böcker)
 • Pachinko av Min Jin Lee (Polaris)
 • Skamlös av Amina Bile, Sofia Nesrine Srour & Nancy Herz (Bonnier Carlsen)
 • Berättelsen om Sverige – Texter om vår demokrati av Patrik Lundberg (Rabén & Sjögren)
 • Psykologen av Martin Falkman (Constant Reader)

 

Okej, den här månaden har jag tagit igen all missad läsning för året. Jag har läst, läst och läst och läst lite till. Vaknar man tidigt, går och lägger sig sent samt inte tittar på Netflix och dessutom har lediga dagar och segt internet – ja, då blir böcker lästa. Det har varit olika genrer, både mörker och ljus, verklighet och konstigheter. Blandat som jag tycker om, helt enkelt. Hälften biblioteksböcker och hälften mina egna och det får jag väl vara nöjd med.

Betvingade har jag läst förut och var sugen på att läsa om den igen när jag kände för lite romance. Just Ahrnstedts böcker är böcker som jag kan läsa om ibland just bara för att få romance-dosen tillfredsställd och för att speeda upp läslusten. Betvingade är en av hennes historiska romance som utspelar sig på 1300-talet och i den är det Illiana och Järven som tvingas in i ett äktenskap till bådas förfäran.

Den krympande hustrun var en lite udda kortroman och ja, det är en kvinna som krymper men det är inte det enda besynnerliga som händer efter ett annorlunda bankrån.

No tears for queers var ett intressant reportage om tre mord på homosexuella män och deras mördare. Om bögen och mannen, om mansrollen. Som vanligt tänker jag nu att jag vill läsa mer reportage-böcker för att det är intressant och givande men sen blir det sällan av i alla fall.

On the Come Up var en bra uppföljare till The Hate U Give som jag tyckte mycket bra om. Om Bri som vill bli rappare. En bok om rasism, om vänskap, om att följa sina drömmar.

Bokhandeln på Riverside Drive har jag velat läsa sedan den kom och nu blev det av. En mysig och trevlig bok om den unga änkan Charlotte som ärver ett hus med tillhörande bokhandel i London. Kanske inte överraskningarnas bok direkt men absolut givande läsning för stunden.

Eldmärkt, andra boken i serien Aska och Eld. Jag minns att jag tyckte om första boken men inte mycket av handlingen – trots det var det spännande läsning så körde på med tredje delen Nattbäraren också. 

Den förtrollade mässingsknoppen tog mig tillbaka till barndomens funderingar på vad jag skulle packa med mig i sängen om jag kunde åka vart som helst med den (sängen alltså). En bok jag tyckte om som barn och en bok som jag tyckte om nu också.

Vad är väl juni utan lite Kafka? Förvandlingen gillade jag och rekommenderar om du funderar på hur livet som skalbagge kan vara – om du plötsligt skulle bli en. Den sanningssökande hunden kan du ju också läsa och kanske tycker betydligt bättre om den än vad jag gjorde.

Vandring om du vill ha lite fina naturskildringar, Hesses funderingar och tankar. Passar extra bra om du ska vandra i Alperna i sommar.

Vid avgrunden om du är nyfiken på Stangl, kommendant för dödslägret Treblinka. Gitta Sereny intervjuar honom och människor i hans närhet för att försöka förstå varför en människa kan utföra det han gjorde. Hur blir man ond? Mycket intressant och välskriven bok.

Mirakelverkstaden tyckte jag om men hade velat ha ett mer skruvat slut har jag kommit fram till.

Lycksalighet, en kort liten novell som jag läste i parken när Lilly inte ville gå hem. Skulle säkert kunna petas in någonstans i novellutmaningen om jag hade läst den med den i åtanke, men det gjorde jag inte…

Falla fritt, jag ville ha lite mer romance och då passade den här boken bra. Inte några större överraskningar i den här boken heller men bra bok i sin genre. Kan absolut tänka mig att läsa kommande böcker av Holmström.

Trollkarlen från Oz tror jag inte att jag läste själv som barn och mamma minns inte att hon läste den för mig, ändå kändes det som att jag har läst/hört den förut men det är svårt att riktigt veta när det är en historia som är så välkänd.

Jag ger dig solen tyckte jag mycket om. Två tvillingar, en tjej och en kille som är olika som natt och dag. Om deras relation, om familjerelationer, om förväntningar, om kärlek och sorg. Rekommenderar.

Pachinko, gick fortare att läsa än vad jag räknat med men på landet med långsamt internet, en tv som hackar och ja, tidiga mornar och sena kvällar för att inte tala om lediga dagar så gick det ganska snabbt. Gillade boken!

Skamlös var som att sitta med en grupp tjejer och följa deras diskussioner om social kontroll. Att få en inblick i hur det är att som barn och gå på simskola behöva ha shorts och inte bara baddräkt, eftersom du är flicka och inte får visa din kropp.

Berättelsen om Sverige gav mig kanske inte några nya insikter men jag gillade boken. Jag gillar språket och tilltalet och hoppas att den hittar många läsare. Demokrati är ett viktigt ämne.

Psykologen avslutade månadens läsning. En bok om psykisk ohälsa, ett försvinnande och en del lite annorlunda sex. Bäst var skildringen av bokbranschen – huvudpersonen arbetar på ett litet förlag och befinner sig kanske inte riktigt alltid där han skulle önska…

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s