Månadsrapport

Läst i december

 • Weird things Customers say in Bookshops av Jen Campbell (Constable)
 • Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren (Rabén & Sjögren)
 • Rosa – Prinsessa av Fäholmarna av Barbro Lindgren (Alfabeta)
 • Tiden är inte än av Elin Boardy (Wahlström & Widstrand)
 • Villanden av Henrik Ibsen (Svenska Bokförlaget)
 • Mjölk och honung av Rupi Kaur (Mima)
 • Till Esmé – kärleksfullt och solkigt av J.D. Salinger (Aldus)
 • Skattkammarön av Robert Louis Stevenson (B. Wahlströms)
 • Cinder av Marissa Meyer (Mix)
 • Torsdagsbarn av Sonya Hartnett (Atrium)
 • Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri (Printz Publishing)
 • En förtrollande hemlighet av Julia Quinn (Lovereads)
 • Djupgraven av Camilla och Viveca Sten (Bonnier Carlsen)
 • Francesca av Lina Bengtsdotter (Forum)
 • En vinter i Paris av Jenny Oliver (Printz Publishing)
 • Förlorade själar av Nadifa Mohamed (Natur & Kultur)
 • Is av Anna Kavan (Modernista)

När man ser mindre på Netflix blir helt klart fler böcker lästa. Årets sista månad blev månaden då jag läste flest böcker och då jag äntligen kom ur höstens evighetslånga lässvacka.

Weird Things Customers say in Bookshops var rolig läsning. Och visst hände det att det var udda människor och konstiga frågor under åren jag jobbade i en bokhandel men kanske inte som i den här boken. Kul som sagt.

Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult var en födelsedagspresent och en bok av Astrid Lindgren som jag faktiskt inte hade läst. Det är en bok med blandade texter där den längsta är om Astrids föräldrar och är den som har namngett samlingen. Det fina med boken är att jag under läsningen hörde Astrids röst och bara det ger förstås en myskänsla.

Svärmor har en minibulle. Märta. Och alla som har en bullterrier, stor eller liten, har märkt att det är en väldigt speciell hundras. Barbro Lindgren hade sin Rosa och jag läste hela samlingsvolymen om denna speciella prinsessa med stor behållning och mycket igenkänning.

Tiden är inte än av Elin Boardy tyckte jag mycket om. Om en ung kvinna som förlorar hela sin familj i 1300-talets pesten och som då börjar vandra, ibland klädd som man ibland som kvinna. En yttre och inre resa, lågmält berättad. Ja, jag tyckte mycket om Boardys bok.

Villanden av Ibsen läste jag för att kunna bocka av en särskild punkt i Kaosutmaningen 2019, att läsa på annat språk än svenska eller engelska. Eftersom Villanden fanns i min bokhylla blev det ett enkelt val. (Lite lustigt, att det enda jag har läst på norska tidigare var Ibsens Et dukkehjem i gymnasiet.) Helt okej drama. Jag tror att jag förstod det mesta.

Rupi Kaur är tydligen ett Instagram-fenomen men själv hade jag aldrig hört talas om henne innan den här boken. Jag lånade boken på biblioteket för att jag lockades av omslaget och titeln och upptäckte vid närmare titt att det var lyrik och det läser jag inte alltför ofta så why not liksom.

Jag har inte läst många noveller i år men jag har i alla fall läst J.D. Salingers novellsamling. Många av dem tyckte jag om.

Jag vet fortfarande inte om jag läste Skattkammarön som barn eller inte. Boken kändes väldigt bekant vid läsningen men det är ju en klassiker med en inte så okänd handling. Jag läste utgåvan med fina illustrationer av Robert Ingpen vilket stärkte läsupplevelsen.

Cinder av Marissa Meyer var ingen större läsupplevelse men ändå ganska roande läsning. En Askunge-historia i Sci-fi-genren. Kanske läser jag de andra böckerna men just nu känner jag inte någon längtan.

Torsdagsbarn av Sonya Hartnett var en positiv överraskning. Australien och 1930-talets depression. Om en familj. Och om grävande och en underjordisk värld. Ungefär.

Jag läste två juliga böcker nu i december. Jag kommer hem till jul av Bolouri och En vinter i Paris av Jenny Oliver. Två charmiga feelgood med jul och kärlek. Gillade bägge men den första mest.

Kärlek var det också i En förtrollande hemlighet. Det känns som om serien bara blir bättre och bättre. Det här är tredje boken om familjen Bridgerton och i den var det sonen Benedict Bridgerton som möter en mystisk och förtrollande ung kvinna som han inte kan glömma…

Djupgraven har jag tänkt läsa ett tag och det kom jag ihåg när jag var på biblioteket och hittade den i hyllan. Spännande rysare i skärgårdsmiljö. En bok jag hade älskat i mellanstadiet och en bok som jag tyckte om nu. En bok som helt klart kan läsas med nöje även av vuxna. (Men den åsikten har jag om de flesta barnböcker.)

Francesca har jag också tänkt läsa sedan den kom men det blev inte av förrän nu. Jag gillade den. Månadens deckare.

Förlorade själar. Inte har jag läst många böcker som utspelar sig i Somalia, om ens någon tidigare? Boken följer tre personer i 80-talets Somalia. En liten föräldralös flicka, en kvinnlig soldat och en äldre kvinna. Deras vägar korsas…

Is av Anna Kavan. En tunn bok men med starkt innehåll. Dystopisk roman med en slags klaustrofobisk känsla. Inte en bok att läsa om man tycker att det är viktigt att tycka om huvudkaraktären i en bok.

Standard

3 reaktioner på ”Läst i december

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s