En smakebit på söndag, Essäer, fakta och sånt där svårkategoriserat

En smakebit på söndag

Tänk att det redan är söndag igen! Söndagar brukar gå lite i slöhetens tecken hemma hos oss och lite så har dagen börjat. Sovmorgon och en sen frukost har åtföljts av läsning och nu tänkte jag blogga en stund innan det är dags för sen lunch. I eftermiddag ska jag till en kompis och fika och diskutera skolor. Våra söner går i samma klass och efter den här terminen är det dags att byta skola.

I dag är det Astrid Terese med bloggen Betraktninger – tanker om bøker som håller i smakbitarna.

Jag läser tredje boken av Philip Pullmans trilogi om Den mörka materian men jag läser andra böcker parallellt och min smakbit kommer från boken Popmusik rimmar på politik av Anna Charlotta Gunnarson.

2013 kom Sofia Jannoks uppföljare ”Áhpi”, med tydligare politiska texter än någonsin, bland annat formade av de känslor som vällde över henne då hon hittade foton på sina egna förfäder i rasbiologiska arkiv, med tabeller över tvångsdokumenterade samers skallmått. Spåren ”Jávrrit Juiget” och ”1922” skildrar gamla släktingar och deras förhållande till såväl rennäringen som jojken, den ljudande minneskonst som många förr tvingades ägna sig åt i lönndom på grund av risken för straff. Jojken var bötesbelagd i Sverige ända in på 1950-talet. (s. 52-53)

Standard

11 reaktioner på ”En smakebit på söndag

  1. paulamerio skriver:

    Jag har lyssnat på väldigt lite popmusik i mina dagar, jag skulle ha klara problem att hitta liknelserna mellan musiken och politiken, men själva tanken låter inte alls orimlig. Tack för smakbit, trevlig söndag

    Gilla

  2. Intressant och skrämmande smakbit. Jag blev så glad när jag nyligen insåg hur långt vi ändå kommit när det gäller att vara rädda om och skydda minoriteters kultur, när jag läste att Disney haft en expertgrupp med företrädare för samerna som bollplank när de producerade nya Frost 2. Och att man i Sverige kan se filmen på samiska. Precis som popmusik är en bra barometer för politiken i ett visst land, är filmer det, så vilket stort kliv från skallmätningarna till hur man behandlar samer i dag. Och snart kommer domen i Girjasmålet, den blir intressant att läsa. Tack för smakbiten, den väckte många tankar!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s