I juli har jag varit ledig och jag har haft tid (och lust) till läsning. 14 böcker blev det och en härlig blandning.
Peter Pan och Wendy av J.M. Barrie (B. Wahlströms) – Klassiker i fina utgåvor tycker jag om och jag tycker att Robert Ingpens illustrationer är väldigt fina. När jag läser en klassiker tänker jag på i vilken tid boken skrevs och det gör att jag är mer överseende när det kommer till vissa saker i den här boken – saker som jag direkt skulle störa mig på om boken var skriven i nutid.
Mumiens gåta av Kristina Ohlsson (Lilla Piratförlaget) – Tredje fristående delen av Monstertrilogin och vi får träffa Sally och Herbert igen som den här gången råkar på mumier i Eldsala!
Vit skörhet – Därför är det så svårt för vita att prata om rasism av Robin Diangelo (Natur & Kultur) – Intressant men jag tyckte att den bitvis kändes tjatig.
Lugnet av Tomas Bannerhed (Weyler) – Välskriven och obehaglig. Om en fågelskådande incel.
Stöld av Ann-Helén Laestadius (Romanus & Selling) – Jag tyckte mycket om ungdomsböckerna Tio över ett och den efterföljande Inte längre min om Maja i Kiruna och jag hade höga förväntningar på Stöld. Jag påbörjade boken i våras men då hade jag inte så mycket tid till läsning men nu kunde jag ta upp den igen. Boken infriade mina förväntningar och jag tycker det är bra att böcker om hur samer har det och har haft det i Sverige har fått framgångar på senare tid.
Vänligheten av John Ajvide Lindqvist (Ordfront) – En av mina favoritförfattare och jag hade sett fram mot att läsa boken nu i sommar. Jag blev inte besviken! Han skildrar människorna så bra och jag tycker att det är kul att Norrtälje tar en sådan plats i historien också.
Det magiska hjärtat av Kristina Ohlsson (Lilla Piratförlaget) – En till barnbok av Kristina Ohlsson. Jag tycker att hennes barnböcker som riktar sig till bokslukaråldern, 9-12 är bra. Om vänskap och mirakel.
Fruset guld av Cilla & Rolf Börjlind (Norstedts) – Inte en sommar utan en deckare av paret Börjlind, skulle jag kunna säga. Boken är den sjätte (?) i serien om Rönning och Stilton och den var lika välskriven och spännande som tidigare böcker.
En mors bekännelse av Kelly Rimmer (Louise Bäckelin Förlag) – Oj, vad jag störde mig på en av karaktärerna och plus för att jag inte anade vad som skulle komma. Berättarperspektivet skiftar mellan en svärdotter och en svärmor och även om jag bitvis tyckte att boken kändes ältande var det en bladvändare. Sedan är det förstås roligt med en bok som väcker känslor.
Mysteriet på Hester Hill av Kristina Ohlsson (Lilla Piratförlaget) – Ännu en barnbok!
Fråga mig igen av Mary Beth Keane (Albert Bonniers Förlag) – Mycket förenklat; grannar med barn, barnen blir kära men förhinder uppstår. Om kärlek, vänskap, psykisk ohälsa och förlåtelse.
Frankissstein av Jeanette Winterson (Wahlström & Widstrand) – Vad var det här egentligen? Den frågan ställde jag mig när jag läst klart boken. Jag tyckte nog ändå om den men den var udda och det tog ett tag innan jag kom in i den. Tänker inte försöka mig på att beskriva handlingen på några rader för det skulle nog bara förvirra.
Jorden runt på åttio dagar av Jules Verne (B. Wahlströms) – Ännu en klassiker, den här gången av Verne. Jag undrade när de skulle flyga luftballong men det är visst bara i filmen som de gör det. Och det är det jag minns av filmatiseringen, vet inte ens om jag sett hela eller bara just…
Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata (Lind & Co) – Läste ett roligt avsnitt högt för min karl och jag gillar såna böcker. Om ett butiksbiträde som är lite egen.
Jag vet inte hur augusti ser ut för min del vad gäller arbete men barnen börjar skolan 18 augusti och en av mina kurser i barnskötarutbildningen drog igång nu i veckan så hur mycket läsning det blir vet jag inte. Men jag har fortfarande en stark läslust så förhoppningsvis blir det nog en hel del böcker lästa innan biblioteksutbildningen drar igång i september.
Det var många böcker på gång! Jag brukar vilja läsa en i taget, men ibland blir det flera. Som nu när jag läser Fjällvandring åt helvete av Are Kalvö och The girl with the lower back tattoo (på svenska) av Amy Schumer.
GillaGilla
Det brukar bli en bok som jag fokuserar mest på – den som lockar mest för tillfället.
GillaGilla