Bilderböcker, Högläsning, Serie/grafisk roman och sånt där tecknat

Legenden om Sally Jones

Titel: Legenden om Sally Jones

Författare: Jakob Wegelius

Förlag: Bonnier Carlsen 2008 (2013)

Sitter du och läser en barnbok?! undrade min sambo i morse när jag satt med näsan i Legenden om Sally Jones och drack mitt morgonkaffe. Eller morgon och morgon, första koppen kaffe för dagen ger en mer rättvis bild av det faktiska läget. Tror inte att han egentligen blev särskilt förvånad för han borde ha vant sig vid att jag läser det som faller mig in. Bra barnböcker kan uppskattas av fler än barn och det är Legenden om Sally Jones ett lysande exempel på. Det är verkligen en bok för alla åldrar.

Det var en slump att jag lånade den här på biblioteket i går. Det var inte planerat men när jag såg den så var det ett måste-lån. I bokhyllan har jag Mördarens apa, den fristående fortsättningen på Legenden om Sally Jones och vinnare av Augustpriset i barn- och ungdomsklassen 2014. Den har jag inte läst än eftersom jag velat läsa böckerna i ordning men nu är det bara en tidsfråga.

Legenden om Sally Jones vann Augustpriset 2008. Juryns motivering:

Ett osannolikt äventyr öppnar sig i detta helgjutna allkonstverk, tecknat, författat och formgivet av en och samma upphovsman. I ord och kartor följer läsaren gorillan Sally på hennes färder från djungeln över världens oceaner där hon möter förtryckare, bovar och svekfulla människor men också vänskap och stark kärlek. Grymt och vackert med en säregen ton.

Jag tycker att det är en underbar berättelse och efter att ha läst den för mig själv tänker jag att det är en bok jag kan testa att läsa för Lilly och Viggo tillsammans. Tror att båda barnen skulle uppskatta den spännande historien och att den är så fint illustrerad.

 

Standard

4 reaktioner på ”Legenden om Sally Jones

Lämna en kommentar