hbtqi, Roman

Nejlikmusslan

Titel: Nejlikmusslan

Författare: Bengt Martin

Förlag: Norstedts (2017)

Nejlikmusslan gavs ut första gången 1969.

Nejlikmusslan är andra boken i trilogin om Joakim Mander. I första boken Sodomsäpplet upptäckte 16-årige Joakim att han var homosexuell. Inte helt lätt, särskilt inte under den här tiden, sent 1940-tal/tidigt 1950-tal. Han har sitt första förhållande med Nick som är några år äldre men som gör slut och världen blir nattsvart för Joakim.

I Nejlikmusslan bor Joakim med sin moster Molle i Djursholm eftersom han vägrade flytta med sin mamma och hennes nya man ut på landet. Moster Molle försöker luska och rota i varför han mår som han gör men det är ingenting han kan tala om. Han är fortfarande olycklig efter förhållandet med Nick. Så träffar han Björn. Björn som han kan bli gammal med. De smyger förstås med sin kärlek.

Jag upplever att i Nejlikmusslan har Joakim kommit längre i accepterandet av sig själv och den han är och även om han i boken inte har det lätt alls i skolan med skolkamrater som tisslar och tasslar och går till rena övergrepp så finns det en ljusning. Jag ser fram mot att läsa sista delen om Joakim som heter Finnas till.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s