hbtqi, Samhälle

No tears for queers

Titel: No tears for queers – ett reportage om män, bögar och hatbrott

Författare: Johan Hilton

Förlag: Atlas (2011)

För några dagar sedan skrev jag om kort eller lång startsträcka vad gäller böcker, främst böcker jag då har i min ägo. Vad som får mig att snabbt vilja läsa en bok och vad som kan få mig att vänta och dra ut på det evighetslänge. No tears for queers är en bok som jag direkt ville läsa. Jag köpte den i söndags och påbörjade den i måndags och nu är den utläst.

Varför lockade den så?

Jag läste Johan Hiltons bok Monster i garderoben 2016 och det var en av toppböckerna jag läste det året så när jag av en slump hittade No tears for queers i hyllan (felplacerad) på Stadsmissionen blev jag såklart nyfiken. Det är en bra titel, boken är snyggt formgiven och givetvis blev jag intresserad av ämnet.

Vad är det för bok?

Det är en reportagebok som tar upp och väver samman tre mord på homosexuella män. Mordet på Matthew i Wyoming, USA, Johan i Katrineholm och Josef i Göteborg. En bok om gärningsmännen. En bok om bögen som utmanar mansrollen och som andra män tar sig rätten att bruka våld mot.

Levde den upptill förväntningarna?

Absolut! Mycket välskriven och intressant bok och jag skulle gärna läsa fler böcker av Johan Hilton.

 

Kanske gör Theo det enda han lärt sig att göra i en hotfull situation när Johan visar honom sitt sexuella intresse. Han slår tillbaka. Trots att hotet bara finns i hans huvud. Därför hugger han och skär i mannen som hotar att beröva honom hans manlighet, mot bögen som hotar att göra honom till mindre man, till kvinna, till… en sådan som fjollor stöter på. En riktig karl måste kunna ta till våld när det behövs. Dyngrak, vansinnig och desperat hugger och hugger och hugger han. Endast genom att utplåna hotet kan hans manliga heder återupprättas. (Sid. 197)

 

Standard

4 reaktioner på ”No tears for queers

    • Det tycker jag att du ska göra. Som sagt, intressant och lättläst men varning för att man blir lite förbannad och frustrerad över hur en del människor är funtade.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s