Ungdomsbok

Torsdagsbarn

Titel: Torsdagsbarn (Thursday´s Child)

Författare: Sonya Hartnett

Översättning och efterord: Helena Ridelberg

Förlag: Atrium (2010)

Det här är den första boken jag läser av Sonya Hartnett men jag är ganska säker på att jag kommer leta rätt på fler för Torsdagsbarn gillade jag verkligen. Det var en mycket speciell bok som gav mersmak. Handlingen var annorlunda och berättartonen och språket var i samklang med handlingen.

Australien. 1930-talet. Harper Flute växer upp i en fattig familj på landsbygden, långt från havet. När yngsta brodern Caffy föds är hon ute med sin lillebror Tin vid bäcken och helt plötsligt har strandbanken slukat honom. Som genom ett mirakel klarar sig Tin men från den dagen är han förändrad. Han börjar gräva under huset där de bor. Han gräver och gräver och skapar sig en egen värld under jorden och ett eget liv utan sin familj.

Det är Harper som berättar om livet. Hur depressionen påverkar hennes familj, om Tin och hur hon själv drömmer om havet.

Jag uppskattade efterordet som Helena Ridelberg, översättaren, skrivit om Sonya Hartnett och hennes skrivande och om hur det var att översätta Hartnetts texter.

Sonya Hartnett tilldelades ALMA-priset 2008.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s